Tuesday, November 19, 2013

Healthy tips en recepten

(2) Tumblr

Al vanaf kleins af aan ben ik niet uit de keuken weg te slaan. Vroeger toen ik nog niet goed kon lezen maakte mijn moeder kleine tekeningen hoe ik een gerecht stap voor stap moest maken. Later begon ik af en toe een aantal gerechten te maken uit verschillende kookboeken. Nu zou ik het liefst elke dag willen koken maar door school kan dit helaas niet. Ik kom uit een gezin waar mijn ouders altijd willen dat ik iets nieuws probeer. Mijn moeder probeert vaak nieuwe gerechten uit, het liefst met zo veel mogelijk groenten. Ik weet dus als geen ander hoe je een lekkere en toch gezonde maaltijd kan maken. Doordat een meisje uit mijn klas mij laatst vertelde dat ze probeert heel gezond te eten, ben ik geïnspireerd om dit artikel te schrijven over gezonde en lekkere recepten en voeding. 

Back to basic

Laten we eerst beginnen met een aantal punten waar je je elke dag aan moet houden wil je gezond blijven. Deze punten hebben jullie vast al 100 keer gehoord maar het is wel erg belangrijk voor een gezonde levensstijl.

1  2 liter water per dag
Ook ik drink soms echt geen 2 liter water per dag. Maar het zou eigenlijk wel moeten. Water houdt je lichaamstemperatuur op peil, voorkomt verdroging en is goed voor je huid. Het water kan je natuurlijk ook vervangen door groene thee, maar niet door frisdrank natuurlijk
;-)

2  2 ons groenten en 2 stuks fruit
Het is echt niet zo dat ik elke dag precies 2 ons groente eet maar mijn moeder probeert er wel op te letten. Veel mensen scheppen vaak meer vlees en aardappelen/rijst op dan de groentes, terwijl die eigenlijk het belangrijkste zijn. Ook fruit is belangrijk omdat daar veel voedingstoffen in zitten wat je dagelijks nodig hebt. Wanneer je honger hebt kom niet in de verleiding om bijvoorbeeld chocolade te eten maar pak je lievelingsfruit. Ben je bijvoorbeeld gek op mango? Dan kan je dat los opeten of er een sapje/smoothie van maken.

3 Variatie
Het is niet alleen belangrijk om je aan deze hierboven genoemde punten te houden, maar let ook op dat je gevarieerd eet. Ik weet nog wel een keer dat ik bij een vriendin at. Haar vader maakte een grote pan met bami voor de hele week. Let er dus op dat je probeert om elke dag een ander gerecht eet met verschillende groentes.

Superfoods
THE 5 MOST AMAZING BLUE SUPERFOODS - News - Bubblews
Deze producten hieronder worden ook wel superfoods genoemd. Steeds meer mensen zweren bij deze producten. De producten zijn namelijk natuurlijk en vol met vitaminen.
- Quinoa
- Granaatappel
- Chia zaad
-Goji bes
-Kokosolie

Recepten


Quinoa pannekoeken met geitenkaas en groentes


foto-1


Rens Kroes, ja inderdaad het zusje van Doutzen Kroes, heeft een eigen blog waar ze schrijft over gezonde voeding en erg lekkere recepten. Deze pannenkoekjes zijn echt heerlijk en de moeite waard om te proberen. Kijk wel even of je de ingrediënten lekker vind, want smaken verschillen. 

Ingrediënten voor de wrap:
- 5 theelepels quinoa
- 1 ei
- 4 theelepels amandelmelk
- een snufje zout
- een theelepel kokosvet
Topping:
- 6 gesneden cherry tomaatjes
- een paar takjes koriander
- geitenkaas gesneden in plakjes
- 2 theelepels pesto
- 3 gesneden radijsjes
- 1/4 in plakjes gesneden komkommer

Voorbereiding:
1. Mix de quinoa met het snufje zout. 
2. Maak een klein kuiltje in het mengsel en breek het ei in het kuiltje.
3. Voeg de amandelmelk met kleine beetjes toe en mix het geheel tot een gladde beslag.
4. Verwarm het kokosvet in een koekenpan en giet het beslag in de pan
5. Bak beide kanten goudbruin
6. Laat de pannekoek vervolgens 5-10 minuten afkoelen en leg daarna de geitenkaas, tomaatjes, komkommer, pesto, koriander en radijsjes op de pannenkoek.


Pizza met bloemkool


Zoals jullie misschien al weten eten er steeds minder mensen brood. Veel mensen beweren dat brood ongezond is en dat je er sneller moe van word. Zelf eet ik nu wel nog elke dag brood, en ik vind het nogal onzin. Ik begrijp best dat we wat minder brood kunnen eten maar heel ongezond lijkt het mij ook niet. Dit recept is een pizza maar zonder het brood. Het is een recept die mijn moeder laatst heeft uitgeprobeerd. Het deeg is dus niet gemaakt van brood maar van bloemkool. Toen ik het voor het eerst hoorde leek het me niet heel lekker, maar het was heerlijk. Je krijgt doordat je het brooddeeg vervangt door bloemkool een gezonde pizza. 

Wat heb je nodig?
- 1 kleine bloemkool  
-50 g parmezaanse kaas  
-2 tl gedroogde oregano 
-2 tenen knoflook 
-2 eieren 
-peper en zout 
-tomatensaus 
-beleg (zoals olijven,salami, artisjokken en paprika)  
-kaas naar keuze

Bereidingswijze
1 Snijd de bloemkool tot kleine roosjes en verpulver de bloemkool in de keukenmachine tot fijne korrels.
2 Kook de bloemkool in een klein laagje water 5 minuten
3 Leg de bloemkool korrels op een handdoek en laat de korrels afkoelen
4 Wanneer de korrels zijn afgekoeld knijp je al het vocht uit de bloemkool
5 Doe de bloemkool in een kom met de oregano,geraspte parmezaanse kaas, losgeklopte eieren, knoflook, peper en zout
6 Mix het geheel met een mixer tot een deegachtig geheel
7 Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel het mengsel in tweeën
8 Maak twee pizzabodems met het mengsel die beide een halve centimeter dik zijn
9 Bak de pizzabodems op 220 graden in de oven ongeveer 15 minuten
10 Besmeer de pizzabodems met tomatensaus en je beleg
11 Bak daarna de pizza's nog een paar minuten in de oven. Eet smakelijk!

Sla wraps met falafel of tempeh



Als je beautygloss.nl volgt heb je het vast in één van haar vlogs of video's voor bij zien komen. Ze is namelijk verslaafd aan deze sla wraps met tempeh. Zelf vind ik falafel denk ik lekkerder dan de tempeh. Dit gerecht heeft eigenlijk geen recept vind ik. Pak een blaadje met ijsbergsla en maak een vulling met jou favoriete groentes, geiten-of fetakaas en vleesvervanger (tofoe,tempeh of falafel). 

0 comments:

Post a Comment