Tuesday, December 31, 2013

Oud en nieuw hapjes

                                2014Indie Rock Universe

De laatste feestdag van het jaar voordat we het nieuwe jaar in gaan. Het laatste moment om nog even gezellig bij elkaar te komen, en dan het liefst met lekkere hapjes en drankjes. Voordat we in 2014 als goede voornemen hebben om het er allemaal weer flink af te sporten, mogen we vandaag best nog even genieten van alle lekkernijen. Maar wat is nou lekker voor bij een glaasje champagne, hier onze favorieten!



Oliebollen

Voor ons 'het hapje van oud en nieuw'. Ja het is ontzettend vet en je moet ook zeker niet te veel nemen, maar wij kunnen onze handen niet van deze lekkernij af houden. Je kan ook zelf oliebollen maken, maar het lekkerste is nog altijd een warme oliebol van de plaatselijke kraam.
Koop ze het liefst op de dag zelf als je van plan bent om de oliebollen op te eten, want dan zijn ze echt het lekkerst. Leuk is om de oliebollen (appelflappen mag ook) op een kleurige,feestelijke schaal te leggen en vergeet de poedersuiker niet !

Zelfgebakken brood met allerlei sausjes


Oud en nieuw gaat om gezellig voor de tv zitten of een spelletje doen met je vrienden en familie. Het is daarom leuk om een gerechtje op tafel te zetten waar iedereen wat van kan nemen. Bak daarom zelf brood met een broodmix of haal wat stokbrood, doe verschillende sausjes op kleine schaaltjes die jij het lekkerst vind. Pitabrood kan er trouwens ook heel lekker bij zijn. Hieronder hebben we een paar sausjes die je makkelijk zelf kan maken. We hebben een paar vegetarische sauzen voor jullie uitgekozen.

 VEGETARISCH

Mexicaanse dipsaus met bonen
Wat heb je nodig ? 
- een potje Mexicaanse bonen
 - 160 gram tomatensalsa
 - 125 gram grof geraspte cheddar
 - 2 avocado's
 - 1 eetlepel citroensap
 - 1 tomaat (fijngehakt) 
- 1/2 rode ui (fijngehakt)
 - 120 gram zure room
 - snufje cayenne peper 

 1 Meng de bonen met de salsa in een kommetje. Verdeel dit mengsel over een schaal van 1,5 liter.
 2 Strooi de kaas ovee het bonenmengsel 
3 Pureer de avocado's in een kom tot een glad mengsel. Roer de sap, de tomaat en ui erdoor. Verdeel het avocadomengsel over de kaas. Verdeel tot slot de zure room erover en bestrooi met cayennepeper.

 Griekse dipsaus van spinazie en kaas 
Wat heb je nodig?
- 70 gram jonge spinazie
- 2 eetlepels olijfolie
- 6 lente-uitjes grofgehakt 
- 1 teentje knoflook in vieren gehakt 
-250 gram ricotta 
- 250 gram feta 
- 2 eetlepels citroensap 

 1 Kook of stoom de spinazie tot hij begint te slinken; giet af. Laat daarna afkoelen.
 2 Pureer de spinazie en de overige ingrediënten in de blender of keukenmachine tot een bijna glad mengsel. Tip: je kan er niet alleen brood in dippen maar ook olijven of groenten. 

 Dipsaus met sesamzaadjes en limabonen 
Wat heb je nodig 
- 600 gram limabonen 
- 2 theelepels komijn 
- 2 eetlepels citroensap 
- 1 eetlepel sesamzaadjes 
- 2 eetlepels olijfolie 
 1 Maak in de blender of keukenmachine een glad mengsel van alle ingrediënten. (Uit Vegetarische gerechten)
 Heb je geen zin om iets te maken ? Koop als vegetarische dipsaus humus. 

Zelf zijn wij ook erg van fan stokbrood uit de oven met kruidenboter.

Hartige muffins
Mediterrane kruidenmuffins

Iedereen kent natuurlijk de zoete varianten van de muffin, maar dit cakeje smaakt net zo lekker met hartige producten. Je kan een soort Italiaanse muffin maken met kaas,tomaatjes.....

Wat heb je nodig? Voor 12 muffins
- 225 gram bloem                                                - 75 gram maïsmeel of polenta
- 1 eetlepel bakpoeder                                       - 4 eetlepels olijfolie
- 1/4 theelepel zout                                              - 150 gram magere yoghurt
- 1 eetlepel fijngehakte verse tijm                      - 175 ml halvolle melk
- 3 lente-uitjes in dunne ringen                           - 2 eieren
-50 gram parmezaanse kaas, geraspt
- verse blaadjes basilicum

1 Verwarm de oven voor op 190 graden, en leg op een bakplaat 12 muffinvormpjes.
2 Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom. Voeg daarna de tijm,de basilicum, de maïsmeel of polenta, de lente-uien en de parmezaanse kaas toe. Meng dit geheel.
3 Meng in een andere kom de olijfolie, de yoghurt, de melk en de eieren. Giet dit mengsel over het andere mengsel beetje bij beetje. Gooi het mengsel dus niet direct erbij, maar blijf roeren.
4 Schep het deeg in de vormpjes. Bestrooi de muffins met een klein beetje maïsmeel of polenta, en bak ze 20 minuten tot licht goudbruin. Het warmst zijn ze het lekkerst. ( http://allrecipes.nl/recept/3664/mediterrane-kruidenmuffins.aspx?o_is=Hub_TopRecipe_5 )

Zalmmonchou
Bij Julia is het een traditie om zalmmonchou te maken die je op een broodje of toastje kan smeren. Het staat zo op tafel want het is heel simpel te maken. Het enige wat je hoeft te doen is een blikje zalm te mengen met een pakje monchou. Breng het op smaak met zout en peper en citroen. Eet smakelijk ! 

Jamie's tortilla's

Deze tortilla's zijn echt too die for. De tortilla is gevuld met kaas, bosuitjes en avocado, de perfecte combinatie. Het recept is oorspronkelijk van Jamie Oliver, als een lunchrecept. Dus heb je na Oud en Nieuw nog wat over, dan kan je die de volende dag tijdens de lunch opeten.

 Recept 
- 2 rijpe avocado's 
 - 2 rijpe tomaten 
- 1 chilipepertje (niet te veel) 
- een paar lente-uitjes 
- verse koriander 
- tortilla's 
- een paar tomaten 
- eetlepel citroensap 
- Geraspte cheddar of Goudse kaas 
- 1 rode paprika in reepjes 

 Gooi de avocado's, tomaten, chilipeper, de fijngehakte lente-uitjes en koriander in de keukenmachine. Wanneer het een goed gemengd mengsel is, voeg je er nog een paar gesneden tomaten, een snufje zout, peper en wat citroensap toe. Voor de vulling van de tortilla's heb je de geraspte kaas , een paar gesneden lente-uitjes en wat gesneden paprika nodig. Meng al deze ingrediënten. Leg bovenop een tortilla een deel van het mengsel en dek af met een andere tortilla. Bak daarna de tortilla's met olie in een pan, tot een krokante tortilla van buiten en gesmolten kaas van binnen. Snijd de tortilla's in vieren en serveer met de guacamole. ( Uit Jamie's dinners van Jamie Oliver)

Bloemkool pizza



Deze variant heb je op ons blog al vaker langs zien komen, maar we love it. De bloemkool pizza is niet bedoeld als hapje. De pizza is best machtig, dus eet dit als avondeten. Het leukste van de pizza is is dat het gezonder is dan een normale pizza, en je kan samen met je vrienden en familie de pizza's beleggen ! In dit artikel laten we jullie zien hoe je een bloemkool pizza maakt. 

We zien jullie snel in het nieuwe jaar. En voor nu alvast Happy New Year!

Travel & party
XOXO Hanna en Julia van BD & BT

Monday, December 2, 2013

Mijn ergernissen


Geïnspireerd ben ik door Teske, die een week geleden een Youtube-filmpje plaatste met haar grootste ergernissen. Dit wordt ook wel de 'Gewoon niet' Tag genoemd. Toen ik het filmpje zag werd ik gelijk geïnspireerd om ook de tag te doen, maar dan in een artikel. De tags zijn trouwens niet alle die Teske ook doet, ik heb een paar samengesteld.



Het openbaar vervoer
Doordat ik elke dag 15 kilometer naar school moet, krijg ik vaak te maken met het openbaar vervoer. Het wordt kouder in Nederland, dus ik neem nu sinds een week de bus. En als je elke dag met het ov te maken hebt, zijn er soms dingen waar je je enorm aan ergert. Hebben jullie dat ook wel eens met het ov, wanneer je je hebt verslapen en snel de bus neemt om zo hopelijk nog op tijd op school te zijn? Bij zulke momenten heb ik altijd het gevoel dat de bus slomer gaat rijden, waardoor ik dus veel te laat op school kom. Maar meestal is het zo als ik veel te vroeg in de bus zit, dat de bus dan sneller gaat. Ook kan ik er niet tegen wanneer de bus er aan komt en iedereen vooraan wil staan om zo het beste plekje te krijgen. Iedereen duwt elkaar dus aan de kant waardoor je allemaal opgepropt tegen elkaar aan staat. Kom op, iedereen weet toch dat we niet met tien mensen door één deuropening passen. Laat alsjeblieft dat oude omaatje voor. Dit geldt trouwens ook voor de trein, als mensen instappen terwijl er anderen nog moeten uitstappen. Zo zie je maar je kan toch echt een best lang stukje over het ov schrijven als je er elke dag mee te maken hebt. Toch ben ik wel altijd blij als mijn bus op tijd komt waardoor ik lekker warm terug naar huis kan.

School
Ik kan hier misschien wel een heel artikel aan besteden, maar dat doe ik jullie niet aan. School, de niet zo geliefde plek van jongeren. De plek waar je samen komt om 'iets' te leren, wat niet iedereen serieus neemt. "Oh ja we hebben een proefwerk morgen, ik heb nog niks gedaan hoor." Het is heel normaal om een keer even geen zin hebben om te leren. Als je stoer wil doen dat je nog niet hebt geleerd moet het ook waar zijn. Er zijn van die mensen die stiekem al wel lang leren om stoer over te komen. Geef dan gewoon toe dat je al bent begonnen. Ook zijn er nog de 'aandachttrekkers' die door de hele klas heen schreeuwen, zingen etc. om aandacht te krijgen.

Personen

Zoals ik bij het kopje school al zei hou ik niet van aandachttrekkers. Heb je ook wel eens dat je heel slecht hebt geslapen en dan naar school moet ? Dan is echt het laatste waar je op zit te wachten, mensen die hyperactief in de klas zijn. Ga alsjeblieft dan even naar buiten om hyperactief te doen, maar niet in het klaslokaal ;-) Tot slot bij het kopje personen, vind ik het vreselijk wanneer iemand waar je goed bevriend mee bent, gemene dingen over je zegt achter je rug om. Gelukkig heb ik dit zelf nog nooit meegemaakt, maar ik leef met de mensen mee die dit wel hebben gehad. 

 Voorwerp
Magnums zijn een verslaving voor mij in de zomer, ik kan er geen genoeg van krijgen. Alleen van de houten stokjes krijg ik kippenvel. Ik krijg echt de rillingen als ik dat voel. Dan heb je nog iets anders. Alsjeblieft stop met lollig doen door met je nagels over een krijtbord heen te krassen. Gelukkig heeft onze school veel krijtborden vervangen voor van die elektrische dingen, thank god. Hoewel ik het ook vreselijk vind als een leraar niet met een elektrisch bord om kan gaan, we leven in een wereld met internet en tablets, please. 

Eten
Ik ben dol op bijna alles qua voedsel. Soms kijk ik echt uit naar de momenten wanneer ik iets lekkers kan eten haha. Nu het winter wordt maakt mijn vader steeds meer stamppotten. Er is opzich niks mis met een Hollands stamppotje, maar het liefst twee keer in de maand. Doe mij maar een Italiaanse pasta, een Mexicaanse wrap of een Indonesische rijstafel. Geef toe, dat is toch veel lekkerder dan groente met geprakte aardappels? Ook eet ik liever niet een konijn als avondeten. Doordat ik zelf een konijntje heb, kan ik het niet aanzien om er eentje op te eten.
Huis
Soms zeggen vriendinnen wel eens dat ik smetvrees heb. Dit valt heel erg mee, ik hou alleen niet van mensen die aan mijn flesje drinken. En opgeruimde huizen. Wanneer ik bij iemand thuis kom die zijn sokken van een week op de bank heeft liggen en het laatste stukje pizza een week heeft laten staan, moet ik wel even rustig ademhalen. Het is echt niet zo dat ik zeg: Ruim eerst je huis op, daarna kom ik pas. Alleen ik zou zelf nooit zo kunnen leven.


Beauty
Waarom lukt mij een mooie winged eye nooit en alle beautyguru's wel? Op een feestje heb ik ook wel eens zin om iets moois op mijn ogen te doen. Maar de winged eyeliner mislukt altijd, maar ik blijf oefenen ! Ik denk dat een rode lippenstift soms echt iets tegen mij heeft. Wanneer ik het opdoe zie ik eruit als een clown die met de lippenstift is uitgeschoten. Als iemand een tip heeft om rode lippen er WEL mooi eruit te laten zien, zijn ze altijd welkom ! 



 Dit waren mijn ergernissen. Ik merkte toen ik dit artikel schreef dat ik er echt plezier in had. Hopelijk hebben jullie dit artikel ook met plezier gelezen. Herken je je trouwens in een van mijn ergernissen? Het is echt niet zo dat ik je dan beoordeel of slecht vind, dit is gewoon mijn mening. Als je je goed voelt bij een van mijn ergernissen, verander niet maar blijf jezelf! 



 XOXO Julia van